Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składnik niedostępny czarna trufla 100 g
tagliatelle 250 g
śmietana 30% 100 g
natka pietruszki 1 pęczek
parmezan 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Użyta trufla to włoska, czarna letnia trufla |Tuber Aestivum Vitt)

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Połowę trufli (około 50 g) odcinamy i szatkujemy na mandolinie lub specjalnej tarce do trufli na bardzo cienkie plastry.
Krok 1 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto
2
Podgrzewamy śmietanę i ścieramy resztę trufli aby oddała cały swój aromat. Całość na wolnym ogniu mieszamy przez 10 minut.
Krok 2 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto
3
Gotujemy zgodnie z instrukcją makaron na al dente.
Krok 3 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto
4
Odcedzamy makaron i wraz z poszatkowaną pietruszką dodajemy do sosu truflowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto
5
Na mandolinie tniemy parmezan na bardzo cienkie plastry.
Krok 5 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto
6
Wykładamy makaron z sosem na talerz. Dodajemy płatki parmezanu oraz truflę.
Krok 6 - Tagliatelle z włoską, czarną letnią truflą w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.07.2016 12:39
kosztowne danie
Futka 30.07.2016 12:27
Wspaniała i niezwykle smakowita propozycja :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak