Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swiateczny torcik cynamonowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maki pszennej (szklanka o poj. 250ml), 3 szklanki
cukru (lub 1 szkl. cukru i 3 łyżki miodu) 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 3
cukru wanilinowego (większa paczka lub 2 małe), 16 g
proszku do pieczenia 2 lyzeczki
cynamonu 2 lyzeczki
masła (pól kostki), 125 g
mleko 1,5 szklanki
cukru 1/3 szklanki
cukru wanilinowego 8 g
cukru pudru 1 lyzka
soku z cytryny 2 lyzeczki
wódki 2 lyzki
gorzkiej czekolady (dobrej jakości), 100 g
masła 50 g
dżem śliwkowy 200 g
kasza manna 4 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Swiateczny torcik cynamonowy

Przygotowanie ciasta: Maslo rozpuscic i przestudzic. Make przesiac z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzec z plynnym maslem i cukrami. Dodac mleko, cynamon, zmiksowac. Miksujac, dodawac partiami make i ubijac do calkowitego polaczenia ciasta. Make, mozna tez dodawac, mieszajac ciasto lyzka. Forme do pieczenia (na wieniec) smarujemy tluszczem i posypujemy maka. Przekladamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzenego piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce do ostygniecia. Wyjmujemy ciasto z formy i kroimy tak, aby powstaly 3 równe placki. Masa grysikowa: Szklanke mleka zagotowac z cukrami. Do pozostalej, polowy szklanki mleka, dodac kasze i przelac dodac do wrzacego mleka, dokladnie wymieszac, mieszajac gotowac kilka minut, na niewielkim ogniu. Ostudzic. Maslo rozpuscic i przestudzic, nastepnie jeszcze plynne, utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, po czym stopniowo, po lyzce, ciagle miksujac, dodawac wystudzony grysik. Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny, doklanie mieszajac lyzka. Polewa czekoladowa: Maslo roztapiamy w rondelku i wrzucamy polamana czekolade. Podgrzewamy, czesto mieszajac do jednolitego polaczenia sie skladników. Zdejmujemy z ognia i wkrotce wylewamy na ciasto. Polewac ciasto, kiedy masa jest ciepla. Po przekrojeniu ciasta na 3 czesci, na pierwszy, spodni placek, kladziemy dzem i rownomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, ktorego wierzch, smarujemy masa grysikowa. Przy smarowaniu placków, uwazamy, aby kladziona masa, nie dotykala brzegów ciasta, aby uniknac nieestetycznego wyplyniecia masy na brzegi placków. Przykrywamy ostatnim plackiem, ktory polewamy ciepla (w razie potrzeby podgrzac) polewa czekoladowa. Ciasto przetrzymujemy w dosc chlodnym i ciemnym miejscu. Wieniec jest dosc wysoki. Uzylam formy o srednicy 26cm. Torcik jest dekoracyjny, smaczny i aromatyczny. Przez kilka dni zachowuje swiezosc, nie czerstwieje, nie robi sie suchy. Szczerze polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 22.06.2013 23:17
prezentuje się wyśmienicie
plocia 26.04.2013 22:31
Ten wieniec to na pewno jest smaczny
PaniMISIOWA 20.11.2011 09:24
z chęcią bym go skosztowała!
Magdalena/26Mooi 27.03.2011 20:20
pyszny!
FAFIK 06.03.2011 12:44
Pięknie wygląda!
Lidia11 12.09.2010 14:48
super
wedith1 12.09.2010 12:53
Boski Sarenko!
christopher1 27.08.2010 22:35
Już mi ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak