Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana gruszka w kremie stracciatella
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier,a kiedy zrobi się karmel dodajemy do niego gruszki wraz z całym sokiem z cytryny. (Karmel zrobi się twardy, ale po dalszym podgrzewaniu się rozpuści)
Gruszki w karmelu podgrzewamy aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Wyjmujemy z garnka, a w reszcie karmelu obtaczamy posiekane orzechy.
Przygotowujemy krem.
Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (opcjonalnie można dodać śmietan fix, ale nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do pucharków/misek, a na nim układamy po kilka plasterków przestudzonej gruszki w karmelu oraz orzechy.