Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana gruszka w kremie stracciatella

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

gruszka 1 sztuka
cukier brązowy 5 łyżek
sok z cytryny 1/2 sztuki
orzechy włoskie 2 łyżki
cynamon 1 szczypta

krem

śmietana 30% 300 mililtirów
czekolada gorzka 50 gram
cukier puder 2 łyżeczki
fix do śmietany 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana gruszka w kremie stracciatella

Gruszkę obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Obtaczamy w soku z cytryny aby nie ciemniały. Dodajemy trochę cynamonu.

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier,a kiedy zrobi się karmel dodajemy do niego gruszki wraz z całym sokiem z cytryny. (Karmel zrobi się twardy, ale po dalszym podgrzewaniu się rozpuści)

Gruszki w karmelu podgrzewamy aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadające. Wyjmujemy z garnka, a w reszcie karmelu obtaczamy posiekane orzechy.

Przygotowujemy krem.
Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (opcjonalnie można dodać śmietan fix, ale nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy.

Krem przekładamy do pucharków/misek, a na nim układamy po kilka plasterków przestudzonej gruszki w karmelu oraz orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 17.08.2016 00:21
ale pysznosci,chetnie bym sie paczestowala:-)
adelajda 03.08.2016 13:17
Ja chętnie przygarnę porcyjkę :)
olkaaa 01.08.2016 09:34
bardzo fajna
Wacław 01.08.2016 09:34
same pyszności :-)
Wiktoria29 27.07.2016 20:18
dzięki :) czasem można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę, tym bardziej że naprawdę rozpływa się w ustach
Malinka 27.07.2016 18:24
O rany, ale deser! I co z tego, że kaloryczny, dla mnie rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak