Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada truskawkowa bez zawijania

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa truskawkowa

truskawki świeże 1/2 kilograma
galaretka truskawkowa 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 1 szklanka

wierzch

śmietana 30% 300 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda gorąca 1/3 szklanki
cukier puder 2 łyżki

Porada

Zamiast truskawek do rolady można użyć innych owoców sezonowych np. brzoskwinie, morele, porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada truskawkowa bez zawijania

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy na płaską formę o wymiarach 20x30 i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
Krok 1 - Rolada truskawkowa bez zawijania foto
2
Upieczony biszkopt studzimy, przecinamy na pół (poziomo). Jedną część biszkoptu wkładamy do formy z zaokrąglonym dnem, wyłożonej folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie ciasta) Druga część będzie stanowiła spód rolady.
Krok 2 - Rolada truskawkowa bez zawijania foto
3
mus truskawkowy:
Galaretki rozrabiamy z 1 szklance gorącej wody. Truskawki miksujemy, kilka można pokroić w kawałki. Do przestudzonej i tężejącej galaretki dodajemy mus. Gęstniejącą całość przelewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem wierzch galaretki przykrywamy drugą częścią biszkoptu i formę obracamy na desce lub dużym płaskim talerzu do góry dnem tak aby wyjąć ciasto z formy. Zdejmujemy folię.
Krok 3 - Rolada truskawkowa bez zawijania foto
4
warstwa śmietanowa:
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną żelatyną i smarujemy wierzch ciasta, posypujemy pokruszonymi resztkami biszkoptu. Odstawiamy do lodówki. Kiedy warstwa śmietany stężeje dekorujemy.
Krok 4 - Rolada truskawkowa bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.09.2016 18:31
ładnie wygląda
Iwusia 11.08.2016 10:51
wspaniała propozycja
Kolorowa 11.08.2016 10:51
Wspaniała rolada !
tomek18 31.07.2016 09:01
wygląda mega smakowicie
Patrycja33 30.07.2016 19:53
wyglada bardzo profesjonalnie smakuje z pewnoscia tez niesamowicie
MAR3STA 29.07.2016 19:45
Pyszna rolada
RenataZ-et 29.07.2016 16:22
wygląda wspaniale :)
MałaMi89 27.07.2016 23:59
Musiała smakować genialnie!
Ada-Gaba 27.07.2016 22:27
znakomity deser
Janina 27.07.2016 22:01
Super ciacho;))
Renataj 27.07.2016 20:36
Pyszności aż ślinka cieknie:)
cukiereczek 27.07.2016 18:47
ależ nadziana rolada
KORAL 27.07.2016 18:42
Bardzo ładna :)
Malinka 27.07.2016 18:27
Ależ to pomysłowa rolada i jaka apetyczna! SUPER!
Bernadeta1 27.07.2016 18:16
pyszny deserek
benka 27.07.2016 18:02
Smakowicie wygląda.
AZgotuj 27.07.2016 17:29
świetny pomysł!
agaK. 27.07.2016 16:05
Jest świetna i wygląda mega apetycznie.
Wacław 27.07.2016 15:53
bardzo apetyczna rolada,palce lizać ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak