Przepis i sposób przygotowania na: Rolada truskawkowa bez zawijania
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy olej. Ciasto przelewamy na płaską formę o wymiarach 20x30 i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
Galaretki rozrabiamy z 1 szklance gorącej wody. Truskawki miksujemy, kilka można pokroić w kawałki. Do przestudzonej i tężejącej galaretki dodajemy mus. Gęstniejącą całość przelewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem wierzch galaretki przykrywamy drugą częścią biszkoptu i formę obracamy na desce lub dużym płaskim talerzu do góry dnem tak aby wyjąć ciasto z formy. Zdejmujemy folię.
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łączymy z ostudzoną żelatyną i smarujemy wierzch ciasta, posypujemy pokruszonymi resztkami biszkoptu. Odstawiamy do lodówki. Kiedy warstwa śmietany stężeje dekorujemy.