Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szkl
jajko 1 szt
drożdże suche 6 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

Posypka

jajko 1 szt
mleko 2 łyżki
mak
płatki owsiane

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem , solą i wybić jajko.
Krok 1 - Bułeczki foto
2
Następnie wlać roztopione masło i wodę - wyrobić ciasto.
Krok 2 - Bułeczki foto
3
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 h w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Bułeczki foto
4
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części z każdej uformować kule lekko spłaszczając ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Bułeczki foto
5
Po tym czasie bułeczki ponacinać na krzyż , posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać część makiem a część płatkami owsianymi.
Krok 5 - Bułeczki foto
6
Bułeczki piec 15 minut w temp 225 stopni
Krok 6 - Bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.07.2016 15:45
domowe pieczywo najlepsze
kuchcik89 29.07.2016 15:43
domowe pieczywo najlepsze :)
MAR3STA 28.07.2016 19:59
Pyszne bułeczki
benka 27.07.2016 18:04
Pyszne takie chrupiące bułeczki.
w mojej kuchni 27.07.2016 15:30
pysznie upieczone
kd045 27.07.2016 14:55
uwielbiam jeszcze ciepłe ;]
Futka 27.07.2016 14:33
Przepyszne bułeczki :D
pestka 27.07.2016 13:48
pyszne są takie bułeczki na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak