Stracciatella - ciasto z gruszkami

Stracciatella - ciasto z gruszkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkiego masła

    75 g
  • cukru pudru

    100 g
  • jaja

    2
  • śmietana

    1 lyzka
  • cukier wanilinowy

    1 lyzeczka
  • skórka z otartej cytryny i sok z cytryny

  • mąka pszenna

    160 g
  • mąka ziemniaczana

    50 g
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczka
  • gorzka czekolada

    30 g
  • dużych gruszek

    6
  • cukier

    1 yzeczka
  • galaretka gruszkowa

    1 szt.
  • woda

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodac żóltka, smietanę, skórkę z cytryny i polowę soku. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. maslem, wymieszac z bialkami, dodawać mąkę partiami, ciągle mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta, wymieszać. Przygotwać formę do zapiekania - tortownica o średnicy 26cm.- natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozrobić w 350ml wody. Gdy ciasto przestygnie, obrać gruszki, pokroić je na pólplasterki i skropić sokiem z cytryny. Układać dachówkowato na cieście, po czym polać równomienie galaretką. Wstawić na ok 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę gruszkową i świeże gruszki, można zastąpić owocami z puszki. Do syropu należy dodać żelatynę, odpowiednią do ilości plynu. Ponieważ ciasto jest dość suche, spływającą z owoców galaretką, nawilży je nam odpowiednio.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agunesu

10.01.2012 23:35
dobre

smakoszek

11.10.2011 13:02
wspaniała

Misiakova

11.04.2011 08:32
mniam mniam

eli_555

09.03.2011 22:22
piękne i pyszne

Joanna132

13.02.2011 09:30
super

Kate131

13.02.2011 09:20
ale piękne!

Ewa104

02.02.2011 09:26
Wygląda jak róża-pięknie podana!

wedith1

01.10.2010 08:02
Sarenko, rewelacja!

justyna111

12.09.2010 15:42
rewelacja

Lidia11

12.09.2010 14:47
wygląda fantastycznie z pewnością jeszcze lepiej smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat