Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z majonezem i ostropestem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 2 szklanki
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 50 g
woda ciepła 1,5 szklanki
mąka pszenna typ 650 7,5 szklanki
sól 1 czubata łyżka
otręby orkiszowe 1/2 szklanki
ostropest mielony 2 czubate łyżki
płatki jaglane 1/2 szklanki
majonez 1 szklanka
białko do posmarowania
słonecznik łuskany wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z majonezem i ostropestem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z majonezem i ostropestem foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z majonezem i ostropestem foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z majonezem i ostropestem foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z majonezem i ostropestem foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z majonezem i ostropestem foto
6
Wyrośnięty chleb posmarować białkiem, posypać słonecznikiem. Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb z majonezem i ostropestem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak