Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka w piwie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata

50 ml oleju
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
0,5 litra jasnego piwa
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

Lista składników

1 kg karkówki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka w piwie

Mięso płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli karkówka jest przerośnięta tłuszczem, można go poodkrajać. Papryczkę chilli drobno kroimy, czosnek również.

Przygotowujemy marynatę: Mieszamy ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem.

Do marynaty wkładamy mięso i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Karkówkę smażymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z każdej strony, smarując marynatą.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ekspansja-smaku 04.08.2016 10:52
Dziękuję Futka :)
Futka 26.07.2016 13:32
Przepyszna i niezwykle smakowita karkóweczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak