Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 2 małe
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 2
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
tłuszcz do smażenia
cebula 3
ogórki konserwowe 6

Zalewa

woda 3 szklanki
ocet 9 łyżek
sól 1 łyżka
cukier 4 łyżki
ketchup łagodny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 5-6 łyżek
ziele angielskie kilka kulek
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy i kroimy w plastry ok. 0,5cm
Krok 1 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto
2
Następnie przyprawiamy je z każdej strony solą i pieprzem.
Krok 2 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto
3
Przyprawione plastry maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 3 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto
4
Po czym smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto
5
Cebulę obieramy i siekamy, a ogórki konserwowe kroimy w plasterki. W słoikach układamy warstwami usmażoną cukinię, cebulę, ogórki konserwowe i tak na przemian.
Krok 5 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto
6
Zalewa: Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy słoiki, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Gdy ostygną przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.
Krok 6 - Cukinia w panierce w zalewie pomidorowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 25.07.2016 12:46
bardzo fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak