Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z mąką ziemniaczaną

5.0
(42)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gofry na mące ziemniaczanej? Oczywiście! Oczywiście w połączeniu ze standardową mąką tortową, ale dodatek tej ziemniaczanej daje ciekawy efekt!

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 32 g
olej 1/2 szklanki
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z mąką ziemniaczaną

Gofry z mąką ziemniaczaną mają bardzo delikatną, puszystą konsystencję. Co więcej, są one też bardziej chrupkie!

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i mlekiem. Do mokrych składników dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Gofry piec kilka minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także: 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 23.07.2016 15:39
uwielbiam gofry
Aleksandra/Olcia 23.07.2016 11:01
gofra zawsze chętnie zjem
mirosława4 23.07.2016 10:29
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak