Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona Szakszuka
Czerwona szakszuka:
- to idealny pomysł na pożywne i ciepłe danie śniadaniowe
- dzięki dodatkowi warzyw oraz jajek, zaspokoi głód na długi czas
- dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i przypraw jest rozgrzewająca i idealnie doprawiona.
1. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Umytą paprykę bez nasion pokroić w kostkę.
2. Chorizo obrać z błony, pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
3. Następnie dodać pomidory, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut (w razie potrzeby podlać ¼ szklanki wody).
Pod koniec duszenia wbić na patelnię jajka i czekać, aż się zetną. Danie podawać ciepłe z bagietką.