Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z pomarańczami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

pomarańcze 3 sztuki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
krem do karpatki w 5 minut 1 opakowanie
mleko zimne 400 ml
Do posypania: czekoladowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z pomarańczami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 22 x 26 cm). Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika).
Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.
Krok 1 - Biszkopt z pomarańczami foto
2
Pomarańcze obrać, wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Sokiem pomarańczowym nasączyć biszkopt. Ułożyć na nim cząstki pomarańczy.
Krok 2 - Biszkopt z pomarańczami foto
3
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącymi galaretkami zalać biszkopt z pomarańczami, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem Karpatka przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem rozłożyć na cieście, posypać czekoladową posypką, schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Biszkopt z pomarańczami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.07.2016 14:18
apetycznie wygląda
Franciszek 21.07.2016 12:26
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak