Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziemniaczano-cukiniowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 g
cukinia duża
pomidory bez skóry malinowe
oliwki kalamata
ser wędzony provolone
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczano-cukiniowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą.
Posypać solą ziołową i pieprzem.
Krok 1 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto
2
Cukinię obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki wprost na ziemniaki.
Krok 2 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto
3
Rozłożyć równą warstwą i skropić płynną przyprawą do zup.
Posypać ziołami prowansalskimi i pokrojonymi w paseczki oliwkami kalamata.
Krok 3 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto
4
Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w plasterki - ułożyć na cukinii i posypać czosnkiem granulowanym.
Krok 4 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto
5
Formę nakryć folią aluminiową i zapiec w gorącym piekarniku do czasu, aż cukinia zmięknie. Pod koniec zapiekania posypać startym wędzonym serem provolone.
Zapiekać bez folii, aż ser się roztopi.
Krok 5 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto
6
Podawać z sosem tatarskim lub czosnkowym.
Krok 6 - Tarta ziemniaczano-cukiniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

komentator 31.07.2016 11:15
dietetycznie
DeRex.al 23.07.2016 13:43
smacznie wygląda
Habibi 23.07.2016 13:02
taka tarta bez ciasta jest lekka, bezglutenowa i zdrowa - idealna np na lekką kolację :)
RenataZ-et 21.07.2016 10:43
bardzo fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak