Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus pomarańczowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 400 g
cukier ok. 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus pomarańczowy

Pomarańcze obrać, wyfiletować (obrać z białych błonek) i odsączyć (sok wykorzystać inaczej). Wagę pomarańczy podałam po obraniu i odsączeniu z soku. Na dnie garnka rozsypać cukier. Podgrzewać go na małym ogniu, aż się stopi i zmieni kolor na złoty. Uważać, żeby nie przypalić karmelu. Do karmelu wrzucić odsączone cząstki pomarańczy. Gotować, aż pomarańcze się rozpadną, a większość płynu odparuje. Podczas gotowania wymieszać je od czasu do czasu. Mus ostudzić i zmiksować blenderem. Podawać np. jako polewę do deserów lub dodatek do ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.07.2016 22:56
Ciekawe to.
w mojej kuchni 20.07.2016 16:26
lubię do budyniu,lodów
Ewelina1991 20.07.2016 15:57
dobry mus :D
Janina 20.07.2016 15:37
Ciekawy pomysł;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak