Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z chrupiącą skórką Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,5 kg ze skórą
sól do smaku

Porada

W tym przypadku marynatą jest sama sól. Boczek tak pieczony ma bardzo chrupiacą skórkę i najlepiej podać go na ciepło jako danie obiadowe, oczywiście z ulubionymi dodatkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z chrupiącą skórką Zewy

Boczek umyć i osuszyć.
Skórę ponacinać w kratkę i boczek natrzeć solą.
Ułożyć go w naczyniu i zakryć a potem wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę a na nią kratkę i ułożyć boczek skórą do góry.
Piec 1,5 godziny a potem zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 22.07.2016 16:45
Choc jest marynowany tylko w soli to jest smaczny. A chrupiąca skórka bardzo dobra choć niezdrowa. Taki boczek oczywiście zasmakuje mięsożercom.
Maridka19 22.07.2016 10:50
Pyszny musi być :)
Urszula Świeca 20.07.2016 22:09
Uwielbiam taki boczek.))
Renataj 20.07.2016 20:46
Tak jeszcze boczku nie piekłam:)
agaK. 20.07.2016 18:37
Niby proste.
w mojej kuchni 20.07.2016 16:30
dla mnie pysznie
Agnieszka-87-25 20.07.2016 14:47
dobry jest!
pestka 20.07.2016 12:43
lubię taki boczek
mirosława4 20.07.2016 11:28
smaczny boczuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak