Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Labneh - serek z jogurtu greckiego

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 1 kg
sól 1/4 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Labneh - serek z jogurtu greckiego


Jogurt lekko posolić do smaku (jeśli chcemy ser wykorzystać na słodko należy dodać tylko 2 szczypty soli), wymieszać.

Gęste sito wyłożyć gazą jałową, ustawić nad garnkiem lub miską. Na gazę wyłożyć jogurt. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie należy gazę ciasno związać, aby uformować ładny kształt serka i odstawić na kolejne 12 godzin.

Po tym czasie serek przełożyć do lodówki lub wykorzystać od razu jako smarowidło do kanapek lub innych dań

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 20.07.2016 16:14
Świetny :)
Alex_M 20.07.2016 08:14
polecam :) nadaje się i na słodko i na słono, na kanapkę, do farszu lub naleśnika :)
norweska20 19.07.2016 22:34
jeszcze takiego nie jadłam :)
Anna169Hosz 19.07.2016 21:12
Ciekawy sposób, na pewno skorzystam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak