Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser z mleka krowiego a'la bundz

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 2 litry
podpuszczka na czubku łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ser z mleka krowiego a'la bundz

Kroki postępowania

1

100 ml mleka odlać, rozpuścić w nim podpuszczkę (ilość zależy od rodzaju, należy dokładnie przeczytać instrukcję i odmierzyć ilość przewidzianą na 2 litry mleka. Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).

Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).
Krok 1 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto
2
Mleko zdjąć z ognia, dodać sól (można użyć także innych przypraw i/lub ziół) i podpuszczkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut.
Krok 2 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto
3

Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.

Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.

Krok 3 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto
4

Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.

Krok 4 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto
5
gotowy ser przechowywać w lodówce
Krok 5 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ama 21.07.2022 17:57
Uwielbiam sery podpuszczkowe, dotychczas robiłam tylko korycińskie, ten przepis skusił swą prostotą. Serek wyszedł pyszny, jednak mój skrzep wyglądał inaczej niż na zdjęciach. Był gładki.
Doradca Smaku 22.07.2022 10:22
czasem może wyglądać nieco inaczej, najważniejsze że smakowało! :)
martynkacytrynka 29.10.2016 21:12
Interesujący przepis
Stenka 20.07.2016 20:36
chętnie bym taki zjadła
Bernadeta1 20.07.2016 20:04
takiego nie jadłam a na pewno smaczny
benka 20.07.2016 18:56
Domowy twaróg znam, ale takiego na podpuszczce nie jadłam.
w mojej kuchni 20.07.2016 16:32
moje smaki
IKrakowianka 20.07.2016 16:17
super domowy serek!
Mniam 20.07.2016 11:17
Musze się kiedyś zaopatrzyć w podpuszczkę, bo serek jest bardzo smaczny :)
Małgorzata92 20.07.2016 09:14
Zjadłoby się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak