Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
drożdże 35 g
żółtko jajek 1 duże
mleko 2% 150 ml
olej rzepakowy 35 ml
estragon 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
lubczyk świeży kilka listków

farsz

marchewka z groszkiem 450 g ( mrożonka)
pierś z kurczaka 400 -450 g

marynata do piersi

ocet winny 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 czubata łyzeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

zalewa

śmietana 18 proc 200 ml
jajko 2 sztuki
ser pleśniowy niebieski 65 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 i 1/3 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 3/4 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym

Kroki postępowania

1
W głębokiej salaterce mieszamy :
wino , ocet , ketchup , zioła , przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy oczyszczone piersi.
Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym foto
2
Robimy ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy estragon, sól , pieprz i posiekane listki lubczyku.
Po środku robimy dołeczek , wkruszamy drożdże , posypujemy je odrobiną cukru , polewamy 3 łyżkami ciepłego mleka . Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. 10 minutach dodajemy żółtko , resztę mleka i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym foto
3
Marchewkę z groszkiem gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie , odcedzamy i studzimy.
Na rozgrzanej patelni krótko przesmażamy mięso , w środku powinno być białe ale lekko niedopieczone. Jak odpocznie kroimy je w ok. 1-1,5 cm. plasterki.
Krok 3 - Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym foto
4
Robimy zalewę.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami , dodajemy pieprz , majeranek , sól , czosnek i ser pokrojony w drobną kostkę. Wszystko lekko mieszamy.
Krok 4 - Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym foto
5
Spód wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy 21 cm. wykładamy większą częścią ciasta. Z reszty ciasta pokrywamy boki foremki na wysokość ok. 5 cm.
Na dno kładziemy połowę marchewki z groszkiem , przykrywamą ją plasterkami mięsa , i przykrywamy drugą połową warzyw.
Całość polewamy zalewą śmietanową , pieczemy w 180 C ok. 55-60 minut.
Krok 5 - Pierś w czerwonym winie zapiekana z warzywami otulona ciastem drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 22.07.2016 16:34
Ależ pięknie się prezentuje!
Mniam 20.07.2016 11:22
Z chęcią bym sobie wykroiła taki duuuży kawałek :)
kuchcik89 20.07.2016 10:10
musi być pyszne! pięknie się prezentuje:)
ilka01 20.07.2016 09:30
super przepis :)
berys18 20.07.2016 07:34
bardzo ładnie się prezentuje
jagoda5913 19.07.2016 22:40
dobry pomysł
Malinka 19.07.2016 21:17
Ależ to musiało smakować! Pycha!!!
dodi 19.07.2016 20:23
bosko wyglada
Janina 19.07.2016 19:19
Ciekawy przepis;))
ania2610 19.07.2016 19:15
świetny pomysł, wspaniałe danie!
Justi2401 19.07.2016 18:17
Wspaniałe danie, bardzo pomysłowe :)
Bernadeta1 19.07.2016 17:44
pysznie się prezentuje to jedzonko
Stenka 19.07.2016 17:37
ciekawa propozycja
cukiereczek 19.07.2016 17:24
ale pyszne i sycące
sezamek 19.07.2016 17:16
Pyszne i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak