Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SYROP buraczany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

burak 1 sztuka
cukier 4-5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Zastąpi nam melasę.

Przepis i sposób przygotowania na: SYROP buraczany

Wybieramy młody , nieduży burak .
Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnicz oczkach.
Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem , przykrywamy.
Możemy dosypać cukier waniliowy.
Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej , następnie przecedzamy.
Przechowujemy kilka dni w lodówce , w zamykanym słoiczku .
Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , napojów alkoholowych , może zastąpić nam miód .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 22.07.2016 16:36
O ciekawa propozycja.
Czyki 18.07.2016 19:55
Bardzo zdrowy sok
benka 18.07.2016 19:31
Naturalny barwnik, to dobry pomysł, taki sok jest też zdrowy na bolące gardło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak