Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 1/2 litra
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 3/4 łyżki
olej roślinny 2 łyżki
otręby pszenne 1/4 szkl.
siemię lniane 1/4 szkl.
pestki dyni do smaku
słonecznik łuskany 1/3 szkl.
Kminek cały Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania

Kroki postępowania

1
Połączyć mąkę pszenną z otrębami, ziarenkami oraz solą.
Krok 1 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto
2
Drożdże zasypać cukrem, rozetrzeć na płynną masę i połączyć z wodą.
Krok 2 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto
3
Rozczyn połączyć z olejem i wlać do suchej mieszanki.
Krok 3 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto
4
Dowolną formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i odstawić na bok.
Krok 4 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto
5
Ciasto wymieszać łyżką albo robotem na niskich obrotach.
Krok 5 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto
6
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do zimnego piekarnika.
Termostat nastawić na 170*C i piec ok. 80 min.
Wyjąc z foremki i ostudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb pszenny z ziarenkami - bez wyrastania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DeRex.al 26.07.2016 11:52
Apetycznie wygląda taki domowy chleb.
Android 18.07.2016 17:36
Pyszny chlebek
myszka6 18.07.2016 11:46
Interesujący przepis
Czyki 17.07.2016 19:37
Bardzo profesjonalny wypiek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak