Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki- smak lata
Kroki postępowania
Resztę składników - oprócz masła- włożyć do miski. Dodać mleko z drożdżami- wyrobić ciasto- (ok. 10-15 min). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto zostawić w misce, przykryte ściereczką na ok 1,5 godziny- do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 16 części.
każdą część formować w placek (ja to robię ręką; można wałkować). Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód. dokładnie skleić brzegi i Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej okrągły kształt.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-45 min do napuszenia.
Piec 18-20 min w temp. 190-200 stopni.
Smacznego!