Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli lubicie eksperymentować ten przepis na kurczaka z grilla jest dla Was! Marynata porzeczkowa nadaje temu daniu ciekawy smak. Polecam!

Składniki:

Marynata:

udka kurczaka 4 sztuki
nóżki kurczaka 4 sztuki
cebula biała 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty
ocet winny 0,5 szklanki
koperek 7 gałązek
czosnek 4 ząbki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Marynata porzeczkowa:

czarna porzeczka 1,5 szklanki
wino czerwone 3 łyżki
miód płynny 2 łyżki
Sól w młynku Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos tzatziki porzeczkowy:

jogurt grecki 200 gramów
ogórek 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
koperek 3 gałązki
marynata 1 łyżka porzeczkowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki

To będzie prawdziwy hit każdego przyjęcia w ogrodzie! Kurczak z grilla marynowany w czarnych porzeczkach, czerwonym winie i miodzie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nikt się nie oprze. Soczyste i chrupiące mięso drobiowe oraz wytrawne, słodkie i nieco cierpkie porzeczki idealnie dopełni łagodny sos tzatziki.

Mięso z kurczaka marynujemy dzień wcześniej w cebuli, czosnku i aromatycznych przyprawach. Porzeczkową marynatę dodamy już w dniu przygotowywania udek i nóżek na grillu.

Kroki postępowania

1

Udka i nóżki przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę i sprasowany czosnek.

Krok 1 - Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki foto
2

Dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, pokrojony koper. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki.

Krok 2 - Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki foto
3
Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.

Krok 3 - Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki foto
4
Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.


Krok 4 - Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki foto
5

Sos:
Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.

Krok 5 - Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem tzatziki foto

Wypróbuj także inne, oryginalne i bardzo smaczne przepisy na kurczaka z grilla takie jak: kurczak po tajsku, faszerowane piersi z kurczaka, czy kurczak w marynacie z pomarańczy i mięty.    

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.07.2016 20:27
interesujący przepis
KORAL 15.07.2016 11:32
Wyszło bardzo fajnie :)
jagoda5913 15.07.2016 00:52
super pomysł
IKrakowianka 14.07.2016 20:33
jak dla mnie - rewelacja!
Bernadeta1 14.07.2016 20:02
nie jadłam ale na pewno rewelacyjny smak
Alex_M 14.07.2016 15:57
rewelacja :)
mirosława4 14.07.2016 12:25
zjadłabym kawałek
Mniam 14.07.2016 11:16
Takiego kurczaka z chęcią bym zjadła, bo bardzo lubię połączenia mięsa z owocami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak