Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone młode ziemniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode ok. 1,5 kg
masło 1/3 kostki
olej 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku wg uznania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 2/3 łyżeczki
Przyprawa do mięs Prymat 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone młode ziemniaczki

Ziemniaki obrać, umyć, ponacinać w plasterki o grubości ok. 2 mm, ale nie docinać ich do końca. Można je łatwo ponacinać, kładąc je na drewnianą łyżkę. Ziemniaki wrzucić na kilka minut do zimnej wody. Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem, oprószyć je solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Masło roztopić. Ziemniaczki piec w 200 stopniach przez ok. 75 minut. W trakcie pieczenia posmarować je kilkakrotnie roztopionym masłem (co ok. 15-20 minut). 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaczki oprószyć czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięs. Ziemniaki piec, aż się lekko zrumienią. Podawać np. jako dodatek do mięska.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.07.2016 00:59
super ziemnaki
Benita 14.07.2016 22:08
pyszne ziemniaki
Barbara13 14.07.2016 17:16
lubię takie ziemniaczki
mirosława4 14.07.2016 12:26
bardzo dobre
olkaaa 14.07.2016 11:43
bardzo lubię
pestka 14.07.2016 09:54
bardzo lubię takie ziemniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak