Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z suszoną cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 50 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna typ 650 1 kg
sól 1 łyżka
Cebula suszona Prymat Prymat 1 opakowanie
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z suszoną cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Pszenny chleb z suszoną cebulą foto
2
2 garście mąki odłożyć, resztę przesypać do miski. Do mąki w misce dodać sól i suszoną cebulę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenny chleb z suszoną cebulą foto
3
Do suchych składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Pszenny chleb z suszoną cebulą foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać pozostawioną mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chleb z suszoną cebulą foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować okrągły bochenek, ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 250 stopni z funkcją hydro pieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Piec ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
Krok 5 - Pszenny chleb z suszoną cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 15.07.2016 00:44
pyszny domowy wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak