Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki nadziewane pomidorami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 60 dag
mleko 300 ml
drożdży świeżych 10 dag
pomidorów 8
bazylia świeża 2 łyżeczki
sól, biały mielony pieprz, cukier. do smaku
masła 8 dag
żółtko jajek 2
cebule 1
masła 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki nadziewane pomidorami

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie w środku, wlać mleko i dodać świeże drożdże. Delikatnie połączyć mleko z drożdżami. Dodać żółtka, łyżeczkę soli, szczyptę cukru i na samym końcu rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Przygotować farsz: pomidory umyć, ponacinać i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i przełożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem około 15 minut.

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni dodać podduszone pomidory, bazylię, sól i biały pieprz. Smażyć wszystko razem, aż pomidory osiągną konsystencję konfitury. ostudzić.

Ciasto podzielić na kilka części. Każda część cienko rozwałkować na kształt prostokąta i na jednym boku posmarować obficie farszem pomidorowym. Zwinąć w rulon i pokroić na małe paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piecyku nagrzanym do temperatury 210ºC przez około 15 minut..

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 11.09.2013 08:45
Palce lizać
M. Monroe 28.01.2013 23:43
wariacje na temat !
Jolanta40 30.11.2011 20:28
już czuję ten zapach :)
Ela15 16.09.2011 10:00
coś nowego
Tomek13 13.04.2011 20:24
dobre
Bożena13 22.03.2011 14:03
muszę spróbować;D
banditka 22.03.2011 11:15
smakowite ze ho ho!
bejciu24 02.02.2011 12:28
pomidory w farszu, ciekawy pomysł
romanrafal
romanrafal 06.01.2011 15:32
napewno dobre
Karolina92 08.12.2010 10:21
przepiekne, a farsz pomidorowy to mila odmiana :)
IlonaAlbertos 13.11.2010 20:58
Apetycznie wyglądają :)
pawel6 25.08.2010 14:45
Z pomidorami nie próbowałem, ale wyglądają bardzo smacznie
krzyniu1984 25.08.2010 10:49
przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak