Drożdżowe paszteciki nadziewane pomidorami

Drożdżowe paszteciki nadziewane pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    60 dag
  • mleka

    300 ml
  • drożdży świeżych

    10 dag
  • pomidorów

    8
  • bazylii

    2 łyżeczki
  • sól, biały mielony pieprz, cukier.

    do smaku
  • masła

    8 dag
  • żółtka

    2
  • cebule

    1
  • masła

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie w środku, wlać mleko i dodać świeże drożdże. Delikatnie połączyć mleko z drożdżami. Dodać żółtka, łyżeczkę soli, szczyptę cukru i na samym końcu rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Przygotować farsz: pomidory umyć, ponacinać i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i przełożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem około 15 minut.

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni dodać podduszone pomidory, bazylię, sól i biały pieprz. Smażyć wszystko razem, aż pomidory osiągną konsystencję konfitury. ostudzić.

Ciasto podzielić na kilka części. Każda część cienko rozwałkować na kształt prostokąta i na jednym boku posmarować obficie farszem pomidorowym. Zwinąć w rulon i pokroić na małe paszteciki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piecyku nagrzanym do temperatury 210ºC przez około 15 minut..

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krystyna330

11.09.2013 08:45
Palce lizać

M. Monroe

28.01.2013 23:43
wariacje na temat !

Jolanta40

30.11.2011 20:28
już czuję ten zapach :)

Ela15

16.09.2011 10:00
coś nowego

Tomek13

13.04.2011 20:24
dobre

Bożena13

22.03.2011 14:03
muszę spróbować;D

banditka

22.03.2011 11:15
smakowite ze ho ho!

bejciu24

02.02.2011 12:28
pomidory w farszu, ciekawy pomysł

romanrafal

06.01.2011 15:32
napewno dobre

Karolina92

08.12.2010 10:21
przepiekne, a farsz pomidorowy to mila odmiana :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat