Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
brązowy cukier 1,5 szklanki
olej 1,5 szklanki
mąka tortowa 3 szklanki
cynamon 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Śliwki z kompotu ok. 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Krok 1 - Korzenne ciasto foto
2
Do piany z białek powoli dosypywać cukier i cały czas ubijać. Dodać żółtka, wymieszać.
Krok 2 - Korzenne ciasto foto
3
Do kremu jajecznego dodawać na przemian olej i mąkę z resztą sypkich składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 25x27 cm), wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Korzenne ciasto foto
4
Na wierzchu ułożyć dokładnie odsączone z kompotu śliwki (lub inne owoce). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 4 - Korzenne ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 12.07.2016 19:33
pysznie wygląda!
Wiktoria29 12.07.2016 19:04
fajne ciasto
ben-ka 11.07.2016 23:53
Pyszne, pachnące ciasto.
wwwiolka 11.07.2016 23:06
Bardzo fajny przepis.
Franciszek 11.07.2016 15:07
ciekawy pmysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak