Lody cynamonowe z figami

Lody cynamonowe z figami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    125ml
  • laski cynamonu

    2
  • Łyżeczki miel.cynamonu

    1\\4
  • żółtka

    3
  • cukru

    90g
  • słodkiej śmietanki

    125ml
  • Wytrawnego czerwonego wina

    300ml
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1
  • Świeżych fig

    6
  • amaretto

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać,dodać laskę cynamonu,gotować na małym ogniu ok.10min.Cynamon wyjąć,a dodać amaretto i cynamon.Żółtka utrzeć z 50g cukru na puszystą masę.Do masy małymi porcjami wlać mleko,stale mieszając.Potem podgrzewać ją w gorącej kąpieli wodnej,aż zgęstnieje.Dodać śmietankę,delikatnie wymieszać.Lody chłodzić w zamrażarce ok.6 godz.,co jakiś czas wymieszać.Resztę cukru roztopić na karmel.Wymieszać z winem,dodać laskę cynamonu,zagotować.Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżeczkami zimnej wody.Figi umyć,osuszyć i pokroić na ćwiartki.Lody wyjąć z zamrażarki,wykroić porcje,wyłożyć na talerze,polać winnym sosem i dodać figi.Deser można posypać zmielonym cynamonem i ozdobić laskami cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

christopher1

28.08.2010 11:38
Smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat