Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny biszkopt z malinami, bitą śmietaną i galaretką:)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier kryształ 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 2 łyżki
sól 1 szczypta

DODATKOWO

margaryna
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Masa

śmietana 36% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
gorąca woda 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Masa z galaretki

galaretka malinowa 1 szt
maliny świeże 500 g
woda gorąca 400 ml

Poncz

gorąca woda 1/3 szlanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka

Porada

Z tego przepisu wychodzą dwa blaty biszkoptowe pod ciasto. Jeśli się chce zaoszczędzić czasu proponuję biszkopt upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt z malinami, bitą śmietaną i galaretką:)

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukru.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Wszystko szybko wymieszać i dodać do białek. Mieszając delikatnie łopatką dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanym margaryną i obsypaną bułką tartą.
Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 160 st.C (termoobieg). Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.

Poncz:
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Masa z galaretki:
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić aby lekko przestygła i lekko stężała.

Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dobrze rozrobić i odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę ubić (jeśli się nie ubije sama można dodać śmietan fix) kiedy będzie gęsta dodać cukier. A na sam koniec ubijania dodać żelatynę.

Sposób ułożenia i przekładania:
Biszkopt nasączyć ponczem, na to wylać śmietankę. Wyrównać i odłożyć do lodówki aby się zsiadła tak na ok. 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki, ułożyć na masie śmietankowej maliny i zalać galaretką.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki tak długo aż galaretka się zastygnie.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.08.2016 12:03
bardzo smaczny
Klausia 27.07.2016 23:11
Smakowity deser
Franciszek 10.07.2016 13:16
dobre do kawy
Wacław 10.07.2016 13:05
bardzo pyszne ciacho :-)
mysza75 10.07.2016 10:01
pyszne ciacho na zimno
IKrakowianka 09.07.2016 23:23
bardzo fajny
Motorek 09.07.2016 22:40
pyszne ciasto
Ewelina1991 09.07.2016 16:11
pyszne ciasto
KORAL 09.07.2016 15:35
Na pewno smaczny :)
bietka 09.07.2016 15:16
apetyczne ciacho :)
misia123410 09.07.2016 13:21
Same pyszności
mirosława4 09.07.2016 12:57
zjadłabym kawałek
as28 09.07.2016 12:54
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak