Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka tortowa 2 szklanki

Dodatkowo

dżem brzoskwiniowy 300 g
masa krówkowa 1 puszka
masło 150 g
Do ozdoby: ozdoby cukrowe wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Krok 1 - Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym foto
2
Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.
Krok 2 - Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym foto
3
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (ok. 32 x 40 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 3 - Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym foto
4
Upieczone ciasto dobrze ostudzić, przekroić w poprzek na dwie równe części. Jedną część ciasta posmarować dżemem, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć.
Krok 4 - Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym foto
5
Masło dokładnie utrzeć z masą krówkową. Masę rozłożyć na cieście, schłodzić. Mazurka dowolnie udekorować, np: ozdobami cukrowymi, płatkami migdałowymi, pisakami cukrowymi itp...
Krok 5 - Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.07.2016 10:45
jeszcze takiego nie jadłam
Urszula Świeca 08.07.2016 22:29
Smaczny mazurek.))
IKrakowianka 08.07.2016 21:59
śliczne ciasto
Wafelek2601 08.07.2016 16:56
wygląda pysznie
Ela427 08.07.2016 13:38
wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak