Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa na kokosowym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 100 g
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 3,5 szklanki
wiórki kokosowe 1 szklanka
jajko 2 sztuki

Masa makowa

mak suchy 2,5 szklanki
woda wrząca 1,5 szklanki
masło 1 czubata łyżka
mleko 4 łyżki
cukier 5 łyżek
jajko 2 sztuki
aromat rumowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa na kokosowym cieście

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę roztopić i przestudzić.
Krok 1 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
3
Mąkę wymieszać z resztą cukru i z wiórkami kokosowymi.
Krok 3 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i palmę.
Krok 4 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
5
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
6
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Mak ostudzić, trzykrotnie zmielić.
Krok 6 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
7
Do garnka przełożyć masło i cukier, dolać mleko i zagotować.
Krok 7 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
8
Do tego dodać mak, żółtka jaj i esencję rumową, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
9
Dwa białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do maku, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Krok 9 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
10
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt.
Krok 10 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
11
Na cieście rozłożyć przygotowaną masę makową.
Krok 11 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto
12
Zwinąć ścisłą roladę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut (aż się ładnie z wierzchu zrumieni). Upieczoną roladę można polukrować.
Krok 12 - Rolada makowa na kokosowym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 20.07.2016 23:58
lubię taką
Babeczka35 10.07.2016 08:33
Smakowite ciasto.
mysza75 09.07.2016 11:14
jaka fajna roladka makowa
olkaaa 09.07.2016 10:45
lubię taką
halina17 08.07.2016 20:26
Dobra rolada :)
Wafelek2601 08.07.2016 16:55
bardzo dobra
dodi 08.07.2016 15:08
z chęcią bym zjadła
Alex_M 08.07.2016 11:52
ale mi narobiłaś ochoty na makowca :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak