Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary faszerowane pod beszamelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalmary 600 g
filet z dorsza 300 g
cukinia 1/2
papryka czerwona 1/2
owoc kaktusa
granat 2 łyżki ziaren
figi 3
amarantus ekspandowany 2 łyżki
cebula czerwona 1/2
ząbki czosnku 2
masło 40 g
mąka pszenna 40 g
mleko 0,5 l
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
curry
imbir
mięta świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary faszerowane pod beszamelem

Kalmary i dorsza umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Owoc kaktusa obrać i z figami pokroić w kostkę. Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, przełożyć na talerz. Dodać amarantusa, sól, pieprz, curry i imbir. Wymieszać.
Rybę pokroić w paski szerokie na 1 cm a długości kalmarów. Nadziewamy kalmary: wkładamy kawałki dorsza a następnie wypełniamy resztę tuby mieszanką z warzyw. Na nasmarowaną masłem formę układamy nadziane kalmary i posypujemy miętą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączą następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy pokrojone owoce. Sos beszamelowo- owocowy wylewamy na kalmary i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na talerzy przybieramy miętą i możemy polać oliwą z oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 08.07.2016 10:45
Interesujący przepis.
Krzysztof15 07.07.2016 19:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak