Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sajgonki

filet z kurczaka 2 szt
chińska mieszanka warzywna 450 g
papier ryżowy 24 arkusze
sos sojowy 3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
cebula biała 1 szt
olej sezamowy 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
makaron ryżowy 200 g
olej do smażenia

Sos słodko-kwaśny

miód 1 łyżka
olej sezamowy 3 łyżki
biały ocet winny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
sezam czarny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na bardzo drobne kawałki, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Odstawić na 15-20 minut.
Krok 1 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
2
Kawałki kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić garam masala i papryką słodką mieloną.
Krok 2 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
3
Mieszankę chińską (o składzie: marchew, kiełki fasoli mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby Mun) wysypać na rozgrzany olej i smażyć do miękkości. Przyprawić pieprzem ziołowym, solą i papryką słodką mieloną.
Krok 3 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
4
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na patelni z odrobina oleju przez ok 3-4 minuty.
Krok 4 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
5
Makaron ryżowy połamać na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 6-7 minut. Odcedzić makaron. Mięso, makaron ryżowy, podsmażoną cebulę i mieszankę warzywną wymieszać. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego.
Krok 5 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
6
Papier ryżowy namoczyć w wodzie (do dużego talerza nalać wodę) przez 2 sekundy, umieścić na desce i nałożyć 1-2 łyżki farszu, złożyć najpierw dolną ściankę papieru, potem boczne części i zwijamy całość ku górze. Odstawić sajgonki na ok. 40 minut do wyschnięcia.
Krok 6 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
7
Na patelni wlać olej (do wysokości 0,5 cm), dobrze rozgrzać i umieszczać sajgonki w odstępach, aby się nie pozlepiały. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 7 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto
8
Zrobić sos słodko-kwaśny: wszystkie składniki wymieszać i posypać czarnym sezamem.
Krok 8 - Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 12.07.2016 20:21
To jest bardzo fajne.
smerfetka79 07.07.2016 23:59
Zachecająco to wyglada
IKrakowianka 07.07.2016 20:59
świetne sajgonki
jagoda5913 07.07.2016 16:35
super pomysł
Stenka 07.07.2016 12:39
Moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak