Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
ogórek szklarniowy 15 dkg
żółty ser 10 dkg
mąka pszenna typ 650 6 szklanek
sól 1 łyżka
siemię lniane 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
pestki dyni łuskane 1/2 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto
2
Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką. Ser również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto
4
Do sypkich składników dodać wodę, rozczyn drożdżowy, ogórka i ser, wymieszać.
Krok 4 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb ze świeżym ogórkiem, serem i pestkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 10.07.2016 09:46
Bardzo fajny, domowy wypiek :)
Janina 06.07.2016 20:57
Ciekawy smak chlebka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak