Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z turbota 4 szt
masło klarowane 80 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
kurki 100 g
orzechy włoskie 50 g
winogrona białe 50 g
natka pietruszki 1 pęczek
masło 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich

Kroki postępowania

1
Turbota patroszymy, dokładnie opłukujemy pod chłodną wodą i filetujemy na 4 części. Skóry nie oddzielamy od mięsa. Będzie ona na koniec po procesie smażenia ściągnięta i wyrzucona.
Krok 1 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto
2
Kurki czyścimy pędzlem z piachu. Rozgrzewamy masło i smażymy przez 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto
3
Filety doprawiamy solą od strony mięsa i smażymy na klarowanym maśle przez 4-5 minut na stronę. Zaczynamy smażenie od strony skóry. Po procesie smażenia pozbawiamy mięso skóry i wyrzucamy ponieważ jest niezjadliwa.
Krok 3 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto
4
Winogrona kroimy w kosteczkę i odsączamy nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego.
Krok 4 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto
5
Orzechy włoskie lekko kruszymy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika (180 C termoobieg)
Krok 5 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto
6
Wykładamy rybę na nią posypujemy winogrona, orzechy oraz obok kurki. Całość polewamy odrobiną masła na którym smażyliśmy kurki.
Krok 6 - Turbot z kurkami i kruszonką z orzechów włoskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.07.2016 23:32
smakowite zestawenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak