Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną i olejem z ostropestu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Frytki

szynka złocista do woli
cukinia baby 2 sztuki
cebula czerwona 1
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

Zupa krem

pulpa pomidorowa z bazylią 1-2 puszki
sok pomidorowy 1 litr
seler naciowy
mleko kokosowe 2 łyżki
seler korzeniowy kawałek
marchewka 1
seler naciowy niewiele
cebula biała 1 mała
Przyprawa curry orientalna Prymat pół łyżeczki
sól do smaku
kasza gryczana ugotowana na sypko 1 woreczek
olej z ostropestu
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną i olejem z ostropestu

Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Dosmacz solą.
Przykryj i ugotuj wywar.
Międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek.
Dosmacz ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii.
Wymieszaj.
Blaszkę pokryj paapierem do peiczenia.
Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy.
Dosmacz curry premium.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego.
Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukini wyciąg z piekarnika.
Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć frytki na patelni.
Szynka i cukinia upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze, aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie.
U mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.07.2016 11:07
wspaniale się prezentuje
ilka01 04.07.2016 12:11
super przepis :)
mysza75 04.07.2016 11:24
jaki fajny i zdrowy krem
Maridka19 04.07.2016 10:55
Ale pięknie się prezentuje :)
KORAL 04.07.2016 10:20
Wygląda świetnie :)
Wafelek2601 04.07.2016 10:01
bardzo dobry
ben-ka 04.07.2016 09:08
Ciekawa propozycja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak