Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna półtorej szklanki
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól pół łyżeczki
olej 5 łyżek
woda ciepła około 150 ml

Dodatkowo

pieczarki 25 dag
cebula 1 sztuka
kukurydza w puszce 5 łyżek
kabanos 10 dag
mozzarella w kulce około 12 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
zioła według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
ketchup około 2-3 łyżki

Porada

Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

3. Kabanosy kroimy na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Ciasto smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypujemy ziołami.

5. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy ser i zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Podajemy i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.07.2016 07:03
Dziękuję:)
gosia56 03.07.2016 09:34
Pyszna pizza;)
Bernadeta1 02.07.2016 20:31
chętnie bym zjadła,na pewno smaczna
Aleksandra/Olcia 02.07.2016 17:49
zjadłabym mniam
Lis 02.07.2016 17:35
Zawsze smakowita:)
Babeczka35 02.07.2016 16:49
Dziękuję i częstuję.
Jolcia_90 02.07.2016 14:33
pysznie wygląda :) Chętnie bym się poczęstowała :)
gusia1000 02.07.2016 12:58
Bardzo dobra.
Łukasz15 02.07.2016 09:13
bardzo dobra pizza
pestka 02.07.2016 08:52
z pewnością jest pyszna!
Babeczka35 02.07.2016 08:44
Dziękuję:)
w mojej kuchni 02.07.2016 08:00
prosta w składnikach i dobra
Ewelina1991 02.07.2016 07:33
pizza domowej roboty- pycha!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak