Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kabaczek

    1 sztuka

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    50 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • mąka ryżowa

    15-16 łyżek
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mąka ryżowa

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Kabaczka obrać, umyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm. (Jeśli używacie młodej cukinii - nie należy jej obierać.) Następnie w każdym krążku wyciąć mniejszy otwór.
(zrobiłam to za pomocą korka po wodzie mineralnej)

Krok 2 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Przygotować ciasto.Jajka zmiksować z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, parmezan i sodę oczyszczoną. Całość doprawić do smaku i odstawić na 5 minut.
(Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte. Powinno być dość gęste. W razie czego można dolać mleka/wody lub jak będzie za rzadkie - dosypać odrobinę mąki.)

Krok 3 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)
Po tym czasie każdy krążek dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Krok 4 - Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym (bez glutenu)

Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Diana Rusiłowicz
Mąkę ryżową można zastąpić dowolną, ale należy pamiętać, że wtedy ulegną zmianie jej proporcje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.02.2017 02:30
Lubię to jeść.

V_kuchareczka

11.07.2016 14:12
świetny przepis

Katarzyna59

06.07.2016 20:53
ciekawy pomysł

dodi

03.07.2016 11:57
fajny pomysł

Diana Rusiłowicz

03.07.2016 01:59
Fakt, wyszły "puchate". Są bardzo smaczne.

ben-ka

02.07.2016 09:52
Ale fajne, jak oponki :)

Krzysztof15

02.07.2016 08:01
bardzo lubię

jagoda5913

02.07.2016 00:19
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat