Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baza pomidorowa do zupy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory cherry 6 kg
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
woda 200 ml
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Dobrze zrobione weki powinny mieć wciągnięte wieczko oraz nie powinny cieknąć- to da nam pewnośćże nawet przetrzymywane poza lodówką będa zawsze świeże i gotowe do użycia.

Przepis i sposób przygotowania na: Baza pomidorowa do zupy

Kroki postępowania

1
Pomidory umyć i oddzielić od szypułek.
W dość dużym garnku zagotować wodę.
Garnek trzymać na małymogniu przez cały czas-by podtrzymać temperaturę wody.
Partiami wkładać pomidorki i trzymać w wodzie przez kilka minut aż skórka zacznie pękać.
Krok 1 - Baza pomidorowa do zupy foto
2
Po tym czasie wyciągnąć pomidorki i po lekkim wystygnięciu obrać ze skórki.
Tak samo postąpić z resztą pomidorów.
Krok 2 - Baza pomidorowa do zupy foto
3
Każdą porcję pomidorków przełożyć do blendera , i rozdrobnić na jednolitą konsustencję.
Krok 3 - Baza pomidorowa do zupy foto
4
Całość wlać do dużego garnka i dodać 200 ml wody.
Dodać podaną ilość soli, pieprzu oraz bazylii. Zagotować.
Krok 4 - Baza pomidorowa do zupy foto
5
Słoiki o wybranej wielości umyć i wysuszyć.
Wlewać gotującą się bazę do słoików.
Zakręcić mocno, słoik obrucić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 5 - Baza pomidorowa do zupy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak