Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z truskawkami
Przekrawamy na pół, większe sztuki na ćwiartki.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i ciepłe mleko/wodę (wlewamy stopniowo - najpierw szklankę, a podczas zarabiania dolewamy stopniowo resztę, tak by nie wyszło za rzadkie ciasto) i zagniatamy.
Ciasto wyrabiamy starannie aż będzie gładkie, elastyczne i lśniące.
Dzielimy na części, przykrywamy ściereczką, aby ciasto nie obsychało.
Każdą cześć ciasta wałkujemy dość cienko.
Szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy truskawki i posypujemy delikatnie cukrem, krążki składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Pierogi podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem lub innym słodzidłem.
Smacznego!
Pierogi możemy także zamrozić.
Surowe, nieugotowane pierogi układamy na obsypanych mąką tackach, jedną warstwą, w odstępach i wkładamy od razu do zamrażalnika.
Gdy pierogi zamrożą się całkowicie przekładamy je do woreczków na mrożonki.
Gdy chcemy ugotować pierogi, to wrzucamy zamrożone partiami na osolony wrzątek, tak by nie przerwać gotowania - temperatura wrzenia nie obniży się raptownie i pierogi się nie rozkleją.