CZEKOLADOWE TIRAMISU

CZEKOLADOWE TIRAMISU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    250 g.
  • śmietana kremówka

    250 ml.
  • żółtka

    z 3 jaj
  • cukier

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    100 g.
  • czekolada mleczna

    100 g.
  • rum

    2 łyżki
  • syrop toffi

    użyłam syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki ( można pominąć)
  • maliny

    ok. 120 g. ( świeże )
  • olej kokosowy

    1 łyżka (może być inny )
  • biszkopty podłużne

    1 op.
  • kakao do posypania

  • kawa rozpuszczalna

    1/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta.

Do rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć). Odstawiamy.

Do rondelka ponownie wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy żółtka i cukier. Miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna.

Do masy z mascarpone dodajemy żółtka. Mieszamy szpatułką, aż masa będzie miała jednolity kolor. Następnie wlewamy czekoladę, dalej mieszając.

Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je połową kawy. Wylewamy połowę kremu, układamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy kawą i wykładamy resztę kremu. Całość obsypujemy grubo kakao i wbijamy maliny. Deser wstawiamy do lodówki na noc lub do zamrażarki na ok. 3 godziny.
paulette17
Do przygotowania tego letniego deseru można użyć innych, świeżych sezonowych owoców. Mogą to być truskawki, czereśnie, jagody czy borówki. Aby deser prezentował się jeszcze bardziej elegancko należy przyozdobić go listkami mięty lub melisy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

30.04.2017 20:29
smaczne ciasto

Agnieszka-87-25

10.04.2017 18:53
ależ apetyczne tiramisu, pychota

KORAL

05.03.2017 20:32
Bardzo smaczne :)

sezamek

03.07.2016 23:44
Pyyyyszne :)

Iwusia

02.07.2016 21:48
wspaniałe :]

ania2610

02.07.2016 21:23
świetnie wygląda - pycha!

halina17

01.07.2016 23:05
Przepyszne ciasto

Wiktoria29

01.07.2016 22:08
bardzo kuszące

RenataZ-et

01.07.2016 21:26
piękny deser

Habibi

01.07.2016 20:55
pysznie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat