Przepis i sposób przygotowania na: Lody bazyliowe z awokado
Bazylię i awokado z niewielką ilością mleka i szczyptą zmiksować w blenderze, tak żeby nie było kawałków bazylii. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać zmiksowaną bazylię.
Pozostałe mleko wraz ze śmietaną doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i powoli wlewać masę jajeczno-bazyliową ciągle mieszając. Podgrzewać masę na bardzo małym ogniu,mieszając łyżką aż lekko zgęstnieje.Nie wolno zagotować masy,bo się zwarzy.
Do dużej miski nalać wody i wstawić garnek z masą,mieszać aż się schłodzi.
Wstawić masę do zamrażalnika na 40 min.Po tym czasie wyjąć i zmiksować. Masa będzie robiła się coraz gęstsza i kryształki lodu będą mniej widoczne.Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Po ostatnim miksowaniu,przełożyć masę do pojemnika o pojemności 1l i wstawić do zamrażalnika na całą noc.