Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szparagami i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tarta

mąka pszenna 250 g
masło 150 g
sól 1 łyżeczka
cukier szczypta
jajko 1 sztuka
mleko 2% 1 łyżka

Farsz

szparagi zielone 5 sztuk
pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk
filet z kurczaka 1 pojedyńczy
koper świeży 1/2 pęczka
śmietana 30% 200 ml
ser żółty 20 dag
cebula 1 sztuka
jajko 4 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami i kurczakiem


W pierwszej kolejności robimy ciasto: wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki oprócz mleka.Łączymy wszystko delikatnie aż powstaną grudki(najlepiej robić to palcami). Dodajemy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.Wkładamy do lodówki na pół godziny przykryte folią spożywczą.
Na patelni lekko szklimy cebulę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy aż mięso nie będzie surowe.Śmietanę łączymy ze startym serem,jajkami,posiekanym koperkiem i doprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i oblepiamy nim formę na tarte wcześniej delikatnie posmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy same ciasto około 10 minut. Następnie na ciasto wykładamy kurczaka i szparagi. Wlewamy masę ze śmietany i kładziemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół.Pieczemy tartę 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 01.07.2016 14:55
Super przepis
jagoda5913 01.07.2016 10:42
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak