Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami i kurczakiem
W pierwszej kolejności robimy ciasto: wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki oprócz mleka.Łączymy wszystko delikatnie aż powstaną grudki(najlepiej robić to palcami). Dodajemy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.Wkładamy do lodówki na pół godziny przykryte folią spożywczą.
Na patelni lekko szklimy cebulę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy aż mięso nie będzie surowe.Śmietanę łączymy ze startym serem,jajkami,posiekanym koperkiem i doprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i oblepiamy nim formę na tarte wcześniej delikatnie posmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy same ciasto około 10 minut. Następnie na ciasto wykładamy kurczaka i szparagi. Wlewamy masę ze śmietany i kładziemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół.Pieczemy tartę 20-30 minut.