Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

5.0
(92)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobacz przepis na pulpety drobiowe w sosie koperkowym, aromatyczne i bardzo smaczne danie obiadowe kuchni polskiej.

Składniki:

pulpety drobiowe

filet z indyka 600 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
koperek 1/2 pęczka
sól i pieprz 1 do smaku
marchew 2 sztuki
kasza jaglana 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka

sos

masło klarowane 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
koperek 1/2 pęczka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
sól i pieprz 1 do smaku
mleko 1 i 1/2 szklanki

Pozostałe:

marchewka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 czerwone ziarna
papryka czerwona 1 kawałek

Porada

Do sosu koperkowego można dodać na końcu żółtko. Wtedy sosu już nie gotujemy. Sos robimy na wolnym ogniu, aby nie przypalić mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Bardzo skrupulatnie i szczegółowo rozpisany przepis na pulpety w sosie koperkowym, pełen konkretów i porad. Dzięki niemu przygotowanie przepysznych, drobiowych pulpetów nie będzie miało przed Tobą żadnych tajemnic.

Dowiedz się krok po kroku:

  • co powinno znaleźć się w masie na pulpety drobiowe?
  • jak formować kulki pulpetów?
  • dlaczego nie jest potrzebna bułka? 
  • jak gotować pulpety drobiowe?
  • jak przygotować aromatyczny sos koperkowy do pulpetów i na co zwracać uwagę? 
  • czy do sosu potrzebne jest żółtko?
  • z czym podawać pulpety w sosie koperkowym?

Kroki postępowania

1
Mięso z indyka mielę razem z cebulą. Czosnek przeciskam przez praskę.
Krok 1 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
2

Przekładam do miski. Dodaję pokrojony koper, mąkę ziemniaczaną, jajko, starte na drobnych oczkach tarki marchewki, posypuję do smaku solą i pieprzem.

Krok 2 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
3

Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu i studzę. Dodaję do mięsa i całość mieszam.

Kasza jaglana zastępuje bułkę i wiąże pulpety, dlatego nie dodajemy już bułki.

Krok 3 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
4

Formuję w dłoniach nie za duże kulki. W garnku zagotowuje wodę, dodaję do niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki.

Gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe. Następnie gotuję w niej pulpety przez około 10 minut. Pulpety drobiowe muszą wypłynąć na wierzch.

Krok 4 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
5

Sos:

Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu. Trzeba uważać, aby nie przypalić.

Zdejmuję z gazu, dodaję zimne mleko, zimną śmietanę i energicznie mieszam mątewką żeby nie było grudek.

Wstawiam garnek na gaz, żeby sos się zagotował. Zdejmuję z ognia i dodaję pokrojony koper, doprawiam, solą i pieprzem.

Krok 5 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto
6

Pulpety podaję z sosem i marchewkami, posypuje papryką i czerwonym pieprzem.

Krok 6 - Pulpety z indyka w sosie koperkowym foto

Jeśli smakowały ci pulpety w sosie koperkowym wypróbuj także inne, podobne przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adrians 19.10.2022 15:25
Pyszne pulpety Bardzo polecam
Ada-Gaba 29.11.2016 21:59
bardzo apetyczne
Klausia 23.09.2016 21:38
Wyglądają super
sezamek 21.07.2016 14:34
wyglądają obłędnie
Alex_M 10.07.2016 16:22
baaardzo lubię:)
KORAL 07.07.2016 20:14
Super pulpety :)
Bernadeta1 01.07.2016 16:25
bardzo apetycznie wyglądają !
ben-ka 30.06.2016 21:20
To coś dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak