Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna babka

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na mięsną babkę:

boczek wędzony 400 g (w plasterkach)
mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 1/2 kg
cebula 3 szt
papryka czerwona 1 szt
suszone pomidory 5 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
musztarda dijon 2 łyżki
ketchup 5 łyżek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

jajka ugotowane na twardo 6 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna babka

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Spód formy do pieczenia babek (użyłam takiej z wyjmowanym dnem) smarujemy tłuszczem i wykładamy plasterkami boczku – plasterki powinny na siebie zachodzić.
Krok 1 - Mięsna babka foto
2
Czosnek, paprykę, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy musztardę i ketchup i dobrze wyrabiamy aż składniki się połączą. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Na boczek, nakładamy ok. połowy masy mięsnej, tworząc wieniec. Ważne żeby mięso nie wychodziło poza formę. Następnie na mięsie układamy jajka, delikatnie je wciskamy w masę i przykrywamy pozostałym mięsem. Mięso otulamy plasterkami boczku.

Możemy użyć też klasycznej formy do pieczenia babek.
Krok 2 - Mięsna babka foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Ja swoją mięsną babkę przykryłam folią aluminiową (jeśli będziecie piec w klasycznej formie nie musicie tego robić) i wstawiłam do piekarnika na ok. 90 minut. Po tym czasie zdjęłam folię, temperaturę zwiększyłam do 180 stopni i piekłam jeszcze ok. 15-20 minut aż boczek się zarumienił.

Mięsna babka najlepiej smakuje na ciepło!
Krok 3 - Mięsna babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 04.07.2016 16:30
ładnie się prezentuje
Barbara13 30.06.2016 21:28
Ależ rewelacyjne się zapowiada
Katarzyna59 30.06.2016 20:43
rewelacja!!!
halina17 30.06.2016 19:29
Ciekawy pomysł i wygląda przepysznie
iziona 30.06.2016 17:27
Jojoj :) jakie to musi być pyszne :)
Urszula Świeca 30.06.2016 17:24
Wspaniała potrawa.))
agnieszka214 30.06.2016 16:42
super pomysl warty wykorzystania
Justi2401 30.06.2016 16:20
Pyszne, konkretne jedzonko, w dodatku wspaniale wygląda!
RenataZ-et 30.06.2016 14:35
wygląda rewelacyjnie!
Stenka 30.06.2016 13:53
ciekawy przepis
ania2610 30.06.2016 13:51
bardzo apetycznie wygląda!
Wacław 30.06.2016 12:47
przepyszne jedzonko, z chęcią bym sie poczęstował :-)
Lis 30.06.2016 12:02
Ciekawy pomysł:)
Renata9 30.06.2016 11:48
Bardzo smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak