Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański wieniec z mixem sałat

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Idealna przekąska dla całej rodziny. Meksykański wieniec to wypełnione pysznym farszem ciasto otaczające kolorową sałatkę. Pyszności! 

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe

drożdże suche 7 g
woda ciepła 225 ml
cukier 1 łyżeczka
mąka tortowa 350 g
sól 1 łyżka
masło 1 łyżka

Składniki na nadzienie

papryka czerwona 1/2 szt
olej 1 łyżka
filet z kurczaka 300 g
cebula 1 szt
majonez 3 łyżki
musztarda dijon 1 łyżeczka
kukurydza w puszce 2 łyżki
groszek konserwowy 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mozzarella 100 g

Składniki na sałatkę

miks sałat 120 g
cebula czerwona 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
pomidorki koktajlowe 1 garść
ziarna sezamu 1 łyżka
kukurydza konserwowa 3 łyżki

Składniki na sos

miód płynny 1 łyżka
ocet winny czerwony 1 łyżeczka
musztarda dijon 1 łyżeczka
oliwa 1-2 łyżki

Dodatkowo

jajko 1 szt (rozbełtane)
ziarna sezamu 1-2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański wieniec z mixem sałat

Przygotowanie ciasta:

W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i roztopionym masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do kurczaka majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy aż przestygnie.

Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

Przygotowanie sałatki:

Kukurydzą odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki na pół, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa, również kukurydzę dodajemy do sałaty. Posypujemy sezamem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Przygotowanie meksykańskiego wieńca:

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Z ciasta wycinamy trójkąty wysokie na ok. 25 cm (ok. 18 trójkątów). Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Trójkąty układamy na blasze w taki sposób aby ich podstawy zachodziły na siebie i tworzyły okrąg. Nadzienie z kurczaka nakładamy na ciasto tworząc wieniec, następnie posypujemy startą mozzarellą. Wierzchołki trójkątów owijam wokół nadzienia.

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy wieniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy żeby lekko przestygło. Sałatkę przekładamy do miseczki o średnicy mniejszej niż otwór w wieńcu, polewamy pozostałym sosem i wstawiamy do środka drożdżowego ciasta.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.05.2017 18:16
bardzo apetyczny taki wieniec super warzywka
Patrycja33 07.08.2016 10:20
wyglada mega.z pewnoscia jest to smaczna przekaska
sezamek 18.07.2016 19:01
Boskie jedzenie
VioletoweKucharzenie 30.06.2016 10:55
ale świetny pomysł!
Monika-twin 29.06.2016 23:37
Wygląda pięknie i smacznie.
mysza75 28.06.2016 18:45
jaki piękny wieniec
ania2610 28.06.2016 17:09
niesamowity, wygląda wspaniale i przepysznie :)
halina17 28.06.2016 16:38
Fajny pomysł i wygląda apetycznie
Lis 28.06.2016 12:21
Wygląda cudownie:)idealny na przekąskę
marzut 28.06.2016 08:23
fajny przepis
Wafelek2601 28.06.2016 08:17
aż ślinka leci
Iwusia 27.06.2016 23:46
uwielbiam takie dania
MałaMi89 27.06.2016 23:45
Coś wspaniałego! :)
Renataj 27.06.2016 21:54
Piękny i apetyczny:)
Kolorowa 27.06.2016 21:48
Przepięknie !
Wiktoria29 27.06.2016 21:16
o rany moje ślinianki oszalały
Habibi 27.06.2016 21:04
piękny i kolorowy :)
RenataZ-et 27.06.2016 21:04
bardzo apetycznie wygląda
Urszula Świeca 27.06.2016 20:22
Świetna przekąska.))
benka 27.06.2016 19:35
Smakowite :)
mirosława4 27.06.2016 18:51
pięknie się prezentuje
cukiereczek 27.06.2016 17:49
Ależ to pięknie i apetycznie wygląda
agnieszka214 27.06.2016 17:10
Super przekaska
Edith85 27.06.2016 15:39
Wygląda rewelacyjnie
Pani Domu 27.06.2016 15:28
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak