Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sałatkę

  • cukinia

    4 szt (okrągłe)
  • marchew

    2 szt (małe)
  • cukinia

    1 szt (mała)
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • kukurydza konserwowa

    5 łyżek
  • cieciorka konserwowa

    1 puszka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • oliwa z oliwek

    1-2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na sos

  • awokado

    1/2 szt
  • natka pietruszki

    1 garść
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z limonki

    1/2 szt
  • olej sezamowy

    4 łyżki
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na krewetki

  • krewetki duże

    10-12 szt
  • olej kokosowy

    1-2 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól

  • sok z limonki

    1/2 szt

Dodatkowo

  • masło

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • sezam czarny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.

Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

Przygotowanie tęczowej sałatki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.

Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

07.08.2016 10:17
prezentuje sie wysmienicie

Monika-twin

29.06.2016 23:38
Wygląda pięknie i smacznie.

halina17

28.06.2016 16:39
Smaczna sałatka

Wafelek2601

28.06.2016 08:17
fajna sałatka

Kolorowa

27.06.2016 21:47
Super podanie !

Wiktoria29

27.06.2016 21:16
świetna propozycja

Mama niejadka

27.06.2016 19:00
Super sałatka

Justi2401

27.06.2016 15:59
Przepiękna prezentacja :)

Agnieszka-87-25

27.06.2016 15:24
bardzo apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat