Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywny " Koszyk piknikowy"

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 70 g
masło lub margaryna 100 g
mleko 2% ok. 125-140 ml
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

nadzienie

ziemniaki młode ok.240 g
warzywa mrożone na patelnię z bazylią i tymiankiem 450 g
koper świeży
rukola kilka listków

sos-zalewa

śmietana 18 proc 200 g
ser pleśniowy niebieski 60 g
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny " Koszyk piknikowy"

Kroki postępowania

1
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świażo posiekanym koperkiem i ostudzić.
Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
Krok 1 - Warzywny " Koszyk piknikowy" foto
2
Robimy ciasto krucho- drożdżowe.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Krok 2 - Warzywny " Koszyk piknikowy" foto
3

Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką.
Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.
Krok 3 - Warzywny " Koszyk piknikowy" foto
4
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
Wyjmyjemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.

Życzę smacznego.
Krok 4 - Warzywny " Koszyk piknikowy" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 14.07.2016 15:44
Bardzo efektowne :)
olkaaa 28.06.2016 22:26
ciekawy pomysł
gosia56 28.06.2016 07:43
super pomysł;)
Janina 27.06.2016 20:32
Fajny pomysł:))
benka 26.06.2016 19:59
Ciekawy przepis.
Katarzyna59 26.06.2016 16:52
świetny pomysł
Mniam 26.06.2016 15:49
Wygląda imponująco! Wspaniały pomysł.
Łukasz15 26.06.2016 15:08
fajny koszyczek
Futka 26.06.2016 14:11
Przepyszny ten koszyczek :D
Mama niejadka 26.06.2016 14:09
Super ciasto
w mojej kuchni 26.06.2016 10:06
same smakołyki
ben-ka 26.06.2016 08:47
Świetny pomysł !
smerfetka79 25.06.2016 23:55
ale super. Dodaję do ulubionych!.
Renataj 25.06.2016 22:49
Super ! Pysznie jedzonko efektownie podane:)
Urszula Świeca 25.06.2016 21:59
Pomysłowe.))
dodi 25.06.2016 21:40
normalnie arcydzieło
RenataZ-et 25.06.2016 21:35
Bardzo dobry
agnieszka214 25.06.2016 21:21
Efekty obłędne mniam
Stenka 25.06.2016 21:16
fajny przepis
ilka01 25.06.2016 20:17
dobry pomysł
Aleksandra/Olcia 25.06.2016 16:17
wow! niesamowite
cukiereczek 25.06.2016 15:42
Trochę pracy wymaga Ale efekt REWELACYJNY

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak