Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na nadzienie

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula 1 szt
ketchup 2 łyżki
sos worcestershire 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na sos barbecue (BBQ)

sos worcestershire 50 ml
ketchup 100 g
musztarda dijon 20 g
ocet winny czerwony 2 łyżki
cukier brązowy 50 g
sos sojowy 30 ml
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

cebula 4-6 szt (dużych)
boczek wędzony 300 g (w plasterkach)
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:
W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebule obieramy, obcinamy z dwóch stron i przecinamy na pół. Delikatnie zdejmujemy warstwy, przypominające „muszelki”.
Krok 1 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto
2
Przygotowanie sosu barbecue (BBQ):
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.

Z mięsa mielonego formujemy kulki, które „zamykamy” w muszelkach z cebuli. Całość owijamy plasterkami boczku – po 3 plasterki na sztukę i zabezpieczamy wykałaczką.
Krok 2 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulowe kulki. Jak boczek się zarumieni, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i dokładnie smarujemy sosem BBQ. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

Podajemy ciepłe.

Krok 3 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.06.2016 10:37
fajna przekąska
iziona 25.06.2016 17:30
Fajny pomysł :)
Wacław 25.06.2016 11:12
pyszna przekąska :-)
bartek8585 24.06.2016 23:32
genialny pomysł! Zapisuję
Renataj 24.06.2016 21:47
Prezentują się smakowicie:)
Katarzyna59 24.06.2016 21:37
wyborne :)
Justi2401 24.06.2016 15:43
Wspaniały pomysł :)
olkaaa 24.06.2016 14:59
muszę zrobić
Agnieszka-87-25 24.06.2016 14:42
superowe są
cukiereczek 24.06.2016 14:23
rewelacyjny pomysł na apetyczne kulki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak